Brädspel är något som funnits i tusentals år. Det äldsta kända exemplet är Senet, som spelades för över fem tusen år sedan i Egypten. Ett spel som Schack, som ”bara” funnits i runt 1500 år, och i sin moderna form sedan 1500-talet, är alltså en relativ nykomling i sammanhanget. Senet-spel finns att köpa än i dag, men de ursprungliga reglerna har gått helt förlorade. De regler som används till Senet är alltså moderna 1900-talspåfund. Det finns i dag tusentals olika brädspel att välja mellan, som passar alla smaker.

 

Schack

Det mest klassiska brädspelet, i alla fall i väst. I öst innehas dess ställning i stället av Go, också ett bra spel. Schack är ett spel som är lätt att lära, men otroligt svårt att helt bemästra. Men man behöver inte vara ett geni för att tycka att schack är roligt, så länge motståndaren är på samma låga nivå. Schack är också ett bra sätt att träna hjärnan, och det är roligt att upptäcka att man blir bättre och bättre. Och det finns inte många saker som får en att känna sig så intelligent som att vinna ett schackparti.

 

Monopol

Monopol uppfanns ursprungligen för att visa på hur dåligt det är med monopolbildningar. Spelet är alltså i grunden ytterst politiskt, något som vanligtvis går yngre spelare helt förbi. Och frågan är hur effektivt det är. Den som vinner är ju den som lyckas uppnå en monopolliknande ställning. Sant är ju att förlorarna är fler än vinnarna, och förlorarna kanske inte är helt glada med att en spelare lyckades uppnå en monopolliknande ställning. Monopol har också ett stort mått av humor; något som man enklare ser som vuxen spelare. En av utgångspunkterna är ju att alla deltagare är 1) kapitalister och 2) brottslingar som när som helst kan hamna i finkan.

 

Den försvunna diamanten

Ett klassiskt Finskt spel från 1951, som handlar om diamantjakt i Afrika. Diamanten i fråga baseras på en verklig föregångare, Afrikas stjärna, och även om man som modern spelare kanske kan ställa sig lite ifrågasättande till spelidén (”blodsdiamanter”), så är det ingen tvekan om att spelet är underhållande. Res runt i Afrika, försök att undvika rånare eller att bli strandsatt på Madagaskar, hoppas att du kan hitta ett visum för att resa hem… Det finns mer avancerade äventyrsspel nuförtiden, men Den försvunna diamantens enkelhet gör att alla kan vara med, utan att studera regler i timtal.